Porotherm je název stavebních hmot, velmi populárních, neboť se jedná o klasické zdivo, na které jsme zvyklí napříč generacemi našich předků. http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php%3Ff%3D12%26t%3D29 Porotherm jsou duté cihly a díky dutinám a vzduchové hmotě uvnitř cihel se lépe izoluje teplo v domě v zimním období a naopak chladný vzduch v létě. Dříve se některé kamenné domy stavěly tak, že se například z opukového kamene vystavěla vnitřní obvodová zeď a mezi vnějším opláštěním z kamene se ponechala vzduchová výplň, široká zhruba deset centimetrů. Cihly Porotherm sice mají poměrně dobré tepelně izolační vlastnosti, ale na důkladné zateplení to nestačí.

duté cihly

Zde je pak nutné začít s pokládkou izolačních hmot, jako je fasádní polystyren, anebo minerální vata. Problém však může nastat ve chvíli, kdy potřebujete izolaci k cihlám Porotherm ukotvit. Kotvení příček Porotherm Spiral Anksys lze teoreticky provádět na klasické hmoždinky, ale ty se uvnitř zdiva nemají o co opřít, je zde díky vzduchovým výplním málo styčných ploch a izolace pak není ukotvena stabilně. Co tedy použít, aby šlo o kotvení důkladné a bezproblémové? Dnes jsou na trhu speciální kotvicí systémy Spiral Anksys. Jsou to ocelové duté válce z pozinkované síťoviny, které se zasunou do předvrtaného otvoru, a poté se vyplní montážní pěnou.

stavební práce

Pěna se rovnoměrně rozprostře podél celé plochy ocelového materiálu a doslova s ním splyne, takže vytvoří kompaktní spoj. Zbytek pěny se vetře do vzduchových komor cihel Porotherm a spojí se s nimi tak, že nebude snadné spoj ničím vytrhnout, ani silným větrem, deštěm, mrazem, sněžením, a ani mechanickým poškozením. Kotvení Spiral Anksys patří ke světové špičce v tomto oboru, jedná se o patentovanou technologii, se kterou se seznámila již řada odborníků ve stavebnictví, ale i amatérů, kteří se snaží svépomocí zateplovat rodinná sídla a další obytné či průmyslové stavby.